czwartek, 17 października 2013

Ulubione

U nas pachnie dzisiaj śliwkami, tym razem z ciastem, ciastem ze śliwkami :). Przygotowanym z najszybszego, najłatwiejszego i najsmaczniejszego przepisu. A że wybieramy się dzisiaj do znajomych i zabierzemy część ze sobą, zapachnie i u nich :).


  • Ciasto:
13/4 szklanki cukru
3 jajka
opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki mleka
33/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
śliwki (mogą być również inne owoce)
  • kruszonka:

1,5 szklanki mąki
125 g masła roślinnego lub margaryny (pół kostki)
0,5 szklanki cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Jajka zmiksować z cukrem, następnie z pozostałymi składnikami oraz olejem. Masę przełożyć do wyłożonej papierem i natłuszczonej blaszki. Śliwki przekrojone na połówki poukładać na cieście skórką do dołu (nie za gęsto, żeby mogło się dobrze upiec). Posypać kruszonką (uzyskujemy ją łącząc i wyrabiając podane składniki). Piec około godzinę w temp. 180 st. C.

Smacznego ;)

19 komentarzy:

  1. Mniam! Ciasto akurat na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie proste ciacha najbardziej w świecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To po znajomych, zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ale mi smaka narobiłaś :D

    http://rodzice-plus-dziecko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda, uwielbiam ciasta tego typu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, proste i smaczne:) A że mój mąż uwielbia ciasto ze śliwkami to staram się wykorzystać śliwki póki jest sezon:)

      Usuń
  6. Mniam! Ale gula mi koleżanka zrobiła ;D Już wiem co w najbliższym czasie będę robić :D Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja piekłam ciasto śliwkowe w poniedziałek. Zjedliśmy całe podczas grania w planszówki:D

    OdpowiedzUsuń